lunes, 5 de enero de 2009

SANT JORDI i DIA DEL LLIBRE: 23 d'abril

Com bé sabeu, l’heroi Sant Jordi va ser un militar romà que va esdevenir molt popular en l’Edat Mitjana i per aquest motiu, és un dels sants més venerats en les diferents creences cristianes i fins i tot en el món musulmà. A més, Sant Jordi és el patró de diverses nacions i territoris, entre els quals hi ha Catalunya, Aragó, Càceres, Alcoy, Portugal, Anglaterra, Rússia, Grècia, Geòrgia, Bulgària, Etiòpia, etc. Per això, el 23 d’abril (dia que el cavaller va morir), es commemora la seva mort.

A continuació, possem un vídeo de la llegenda de Sant Jordi que tots coneixeu, en forma de conte breu.




Cal dir que aquesta llegenda la va escriure Iacopo da Varazze
al segle XII en la seva obra "La Llegenda Àuria". Es va escampar per tota Europa fins arribar a tota la Corona d'Aragó.

El 23 d’abril podeu representar la llegenda de Sant Jordi davant de tot el col·legi amb els decorats i les disfresses adients per aquesta història!

Celebració de Sant Jordi

Tradicionalment, a Catalunya, la Diada de Sant Jordi és el dia dels enamorats, i és costum que les parelles i també les persones estimades es regalin una rosa i un llibre. La diada té un caire reivindicatiu de la cultura catalana i molts balcons s'engalanen amb la senyera (bandera de Catalunya). A tota Barcelona es venen llibres i roses, però és a La Rambla on l'event arriba a la seva màxima expressió. És tradicional promoure la venda de llibres amb signatures dels autors i fent un descompte al preu de venda. Les llibreries properes a Plaça Catalunya estan plenes de gom a gom i obren fins i tot si es diumenge.

A Aragó, on el patró també és Sant Jordi, es celebra el dia de la comunitat que, a més, és festiu.


Dia Internacional del Llibre

El 23 d’abril, també és el Dia Internacional del Llibre, declarat per la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per l’Educació, la Ciència i la Cultura). És una festa que commemora els llibres i els drets d’autor i pretén fomentar la lectura, la indústria editorial i la protecció de la propietat intel·lectual. Es celebra des de 1996 en més d’un centenar de països. En Espanya es compren i regalen tota mena de llibres.


Sabieu què la tradició d’intercanviar roses i llibres a Catalunya en aquesta data, esdevenint una de les jornades populars més celebrades, va ser un dels arguments utilitzats per la UNESCO per declarar el 23 d’abril el Dia Internacional del Llibre?

En diversos països de parla castellana, com Cuba, se celebra aquest dia com el Dia de l'idioma. I altres països, realitzen actes semblants en altres dates. Al Regne Unit i Irlanda, per exemple, el primer dimarts de març realitzen l’anomenat “World Book Day” (Dia Mundial del Llibre).

Cal dir que cada 23 d’abril, diferents capitals de països del món, esdevenen capital del llibre, realitzant durant l’any diverses activitats culturals relacionades amb els llibres. Al 2001 es va anomenar Madrid Capital Mundial del Llibre.


Expliqueu com celebreu aquesta diada i dia del llibre. Per exemple, dieu si els vostres pares us regalen un llibre o una rosa, o si aneu a la Rambla de Barcelona a veure les parades de llibres…

No hay comentarios: