jueves, 8 de enero de 2009

RAMADÀ: novè mes del calendari musulmà

La següent tradició prové de l’islam i fa referència al ramadà. Teniu alguna idea en què consisteix?

Doncs, el ramadà és el novè mes del calendari musulmà i mes del dejuni obligatori de la religió islam. Es du a terme tots els dies d'aquest mes, des de que el Sol és a punt de sortir fins que es pon. El ramadà és obligatori per a tothom qui el pugui fer. Aquesta obligació constitueix el quart pilar sobre els que es basa l'Islam.

Heu de saber que el dejuni és l’abstinència total de tot allò que trenca amb la meditació (estat de concentració): menjar, beguda, dir i mirar el que no es degut...


Inici del dejuni

El mes de Ramadà, sagrat pels àrabs, correspon al novè mes del calendari lunar i comença el dejuni amb l'aparició de la lluna a la fi del Sha'ban (vuitè mes en el calendari lunar islàmic). Molts musulmans insisteixen a seguir la tradició de marcar l'inici del ramadà a primera vista, és a dir, observant el cel fins a percebre el primer creixent després de la lluna nova. Uns altres, es guien per la data i hora calculada per endavant per a cada zona o esperen l'anunci oficial d'algun organisme islàmic.

Qui ha de dejunar?
Han de dejunar les persones musulmanes adultes que siguin saludables, siguin homes o dones. Així doncs, els nens, els ancians dèbils, els enferms i les dones embarassades no han de dur a terme el dejuni.

Què han de fer al ramadà?

A part de mantenir el dejuni, els musulmans han de continuar fent els seus deures, és a dir, ser generosos, usar el siuák durant el dejuni (tros de branca d’arbre per respatllar les dents), llegir més el sagrat llibre Corán, reçar al menys cinc vegades mirant la Meca, donar almoines i visitar la ciutat la Meca. Realitzant aquests actes, els islams mostren gratitud i submissió al seu déu Al·là.

Les nits de Ramadà, que és quan poden menjar i beure, solen estar acompanyades per sopars festius entre familiars i amics en les quals hi ha sempre un menú més extraordinari de l'habitual, però l’acte principal és la renovació de la fe durant aquest període.


Tens un amic musulmà o coneixes alguna persona musulmana? Parla amb ella i explican’s la seva vivència en el mes del ramadà.
També podeu buscar informació sobre la cultura musulmana i després explicar el que heu trobat a classe.

No hay comentarios: