domingo, 25 de enero de 2009

NADAL: 25 de desembre


En relació a l’anterior tradició trobem aquesta festivitat. Arribem al Nadal! Ja hem vist que aquest dia ve el Pare Noel, però, per què i com celebrem la festa?

Juntament amb la Pasqua, és la festa cristiana més important. En aquesta, se celebra el naixement de Jesús. Així doncs, ha esdevingut una tradició que se celebra arreu del món, fins i tot per gent que no pertany a la religió cristiana, com és el cas de la Xina i el Japó. Com sabeu, a l'hemisferi nord coincideix amb l'inici de l'hivern, per tant, és normalment temps d'estar a casa i en família.

D’altra banda, el Nadal s'associa a un nombre d'icones i símbols, com l'arbre de Nadal, els Reis Mags, el Pare Noel, el pessebre, les nadales, les estrenes, les postals de Nadal, la neu, però, sobretot, a la compra de regals.

El Nadal a Catalunya

El Nadal en aquesta comunitat autònoma disposa de les seves particularitats pròpies. Un exemple és el Tió de Nadal, també anomenat Tronca o simplement Tió. Un altre seria el fet de celebrar Sant Esteve, el dia després de Nadal, per a poder-se reunir així amb l'altra part de la família amb qui no s'havia pogut estar per Nadal. Aquest dia, a més, els nens diuen un vers i a canvi, els pares els donen alguns diners.

A moltes comarques es fa la rebassa de Nadal, on el fillol dóna una felicitació al padrí, i aquest el respon amb un regal; que depenent del lloc pot ser un tortell de Nadal, o un present.

També és molt típic a molts pobles de Catalunya anar a veure Els Pastorets, representació teatral centrada en l'adveniment de Jesús.


Altres celebracions associades a les festes de Nadal

A banda de la celebració del dia 25, el Nadal inclou altres festivitats, com el cap d'any, que també és celebrat amb gran força, i els Reis que, entre el dia cinc i el sis de gener, porten regals a tots els infants. També se celebra el dia dels Sants Innocents.

Com hem dit, a Catalunya i a les Illes Balears, se celebra també la festa de Sant Esteve, coneguda a les Balears com la Segona Festa del Nadal, en què es fan també les típiques celebracions familiars nadalenques.


Menjars típics

El Nadal s'associa també amb un bon grapat de dolços, menjars i begudes: el torró, el massapà, la fruita seca, el cava, etc. El menú típic de la cultura catalana pel dia de Nadal és la Escudella i la Carn d'Olla de primer i Tall de segon. L'Escudella és un brou molt complert que es fa amb tot tipu de carn (vedella, porc, gallina, bull negre, bull blanc...), així com amb la tradicional pilota (Carn picada, all, julivert), patates i cigrons. De primer, per tant, se serveix el Brou amb Galets grans (típics de Nadal) i es treu a taula tota la Carn d'Olla que s'ha utilitzat per poder servir-se acabada la sopa. De segon, segons la tradició s'ha de servir Tall, és a dir, carn. El més habitual és que sigui pollastre o vedella al forn o a l'ast. Aquest àpat s'acostuma a acompanyar de cava o vi negre. Per postres servirem els torrons i les neules, acompanyat de moscatell.



Sabieu què?

Avui dia, el país que celebra més el Nadal mundialment és Puerto Rico: les seves festivitats nadalenques comencen des del dia després d'acció de gràcies (novembre) i culminen al febrer, en la celebració de la candelaria. També és destacable que en molts llocs d'Europa i Amèrica hi ha una creixent tendència per a recuperar el sentit religiós del nadal i el seu veritable significat.


Redacteu una postal de Nadal desitjant bones festes a la persona que vulgueu que rebi la felicitació.

No hay comentarios: