miércoles, 31 de diciembre de 2008

PASQUA

Tot seguit, arribem al temps de Pasqua!

Però, què és realment la Pasqua? Quin significat té aquest temps, el més important per als cristians? Per què dura 50 dies? Com l'hem de celebrar?
Contesteu aquestes qüestions tot llegint el següent text.


La Pasqua és la commemoració anual que les esglésies cristianes fan del misteri de la Passió, Mort i Resurrecció de Crist. Aquesta commemoració es prepara amb els 40 dies de Quaresma i, es comença el diumenge de Rams, fent memòria de l'entrada triomfal de Jesús a Jerusalem. El Dijous Sant recordem el darrer sopar de Jesús amb els apòstols i, el divendres commemorem la passió i mort del Senyor a la Creu.
La Pasqua dura 40 dies perquè és una data simbòlica, equivalent a set setmanes, signe de plenitud i imatge de l'eternitat.
Per als cristians, la resurrecció de Crist és el que dón força a l'acció de l'Església.

D'altra banda, la Pasqua té també les seves tradicions divertides, com per exemple els "ous de Pasqua", oi que n'heu sentit a parlar?
La tradició de regalar ous de Pasqua és molt arrelada als Estats Units, al centre d'Europa i a Anglaterra i, ve de fa molts segles. Tot és degut a que els cristians catòlics que seguien l'abstinència quaresmal, no podien menjar ous ni tampoc productes lactis; per això, els acumulaven i els regalaven quan acabava la Quaresma.
Els ous que es regalen poden estar pintats o bé, fet de xocolata. Molts d'aquests ous estan pintats de color vermell perquè segons una llegenda, uns veïns de Jerusalem van donar ous a uns nens per a que els tiressin a Jesús quan anava de camí del Calvari i, quan aquests ous tornaven estaven vermells de la sang.
Existeix també un joc que consisteix en rodar ous sobre la gespa del jardí de la casa o al camp, intentant que aquests no es trenquin.
A França i a altres països europeus era tradició que el Diumenge de Pasqua, els joves organitzessin processons per recollir ous i després donar-los als hospitals i centres d'acollida.

La nostra tradició!
La tradició de la mona és típica en Catalunya i consisteix en un pastís de farina, sucre, ous i mantega que el padrí regala al seu fillol o fillola el dilluns de Pasqua, dia festiu a Catalunya.
Antigament la mona era una coca de pa circular, que també podia tenir diferents formes: un xai, una gallina, una lluna..., però en cap d'elles faltava l'ou de xocolata.
Encara que la tradició diu que la mona no es regala fins que el fillol celebra la primera comunió, aquesta no es compleix normalment i, el padrí amb tota la il·lusió del món segueix fent el present. Però, quan el nen es fa gran, ja no demana mona, sinó diners!

No hay comentarios: