lunes, 29 de diciembre de 2008

FALLES DE VALÈNCIA: del 14 al 19 de març

Continuem el nostre viatge de festes i tradicions arreu del món i arribem a les Falles! Us sona aquest nom? Sabeu què són?

Les Falles són la setmana de festa de la ciutat de València, durant les quals es planten i es cremen les falles. Aquestes són un monument artístic, satíric, generalment de grans dimensions, en figures o ninots al voltant d'una o més figures centrals. Generalment té un lema i està ple de cartells per tot arreu en versos, frases i reclams de caràcter jocós, provocant les rialles de l'espectador. En la fotografia es pot veure un exemple de falla.

Llavors, la tradició es caracteritza fonamentalment, perquè es planten als carrers les falles, fetes de fusta i poliestiré, abans del dia 15 de març de matí (nit de la Plantà i es cremen quatre dies després, la nit del dia de Sant Josep (nit de la cremà). Les falles es caracteritzen també per la massiva presència de música, en forma de bandes de música pels carrers, i de coets com masclets, focs d’artifici, etc. Moltes activitats s'organitzen pels casals fallers, sent els seus membres els fallers. Aquests s'engalanen amb una vestimenta tradicional, que per a les dones és el vestit de fallera, amb delicats brodats, i pentinats clàssics de la dona valenciana. Per als homes és més senzill i pot ser un brusó i un mocador (llaurador).
Per què es celebra aquesta festa?
Doncs l'origen de la festa és similar al de les Fogueres de Sant Joan, en el sentit que prové de la costum llatina d'encetar fogueres per a donar la benvinguda a la primavera. No obstant això, a la ciutat de València, aquesta tradició mil·lenària derivà en cremar els trastos vells als final de l'hivern, i en particular els fusters el dia de Sant Josep, ja que és el seu patró. Donat el caràcter jocós dels valencians, es començaren a cremar figuretes que representaven persones o fets de l'any anterior. La seva cremada significava la liberació d'aquests fets. La festa va evolucionar a un caràcter més satíric i irònic i els munts de fustes es van convertir a poc a poc en monuments més elaborats (falles), a on els ninots (figuretes iròniques) es dissenyaven i pintaven amb antelació. En el català medieval, la paraula “falla” servia per anomenar les torxes que es col.locaven dalt de les torres de vigilància.

Activitats falleres
● La Crida: És l'acte que la Fallera major de la ciutat, reuneix en les portes de la mateixa totes les comissions falleres i realitza una cridada, a la iniciació dels festejos, a tots els valencians i a tots els visitants.
Cavalcada del Ninot
Cavalcada del Regne
Cavalcada del Foc: Consisteix en què les comparses de diables i les carrosses del déu Plutó encenguin les Falles, per tal de recuperar la tradició festiva valenciana. Aquest acte es realitza el dia 19 de març a la tarda, abans de la Cremà de les falles. En aquesta participen colles de dimonis de tota la Comunitat Valenciana, formant així un autèntic i espectacular Correfoc al mateix centre històric de València.
Durant la setmana també es duu a terme les Mascletàs que són els espectacles pirotècnics preferits pels valencians. Si et deixes portar pel soroll dels petards, aconsegueixes unes sensacions similars a l'audició d'un concert en qüestió d'escassos minuts (5-7).

Setmana Fallera

● Dia 14: La Plantà

És l'acte de col·locar verticalment les falles. Al matí es realitza els de categoria infantil i a la nit la resta de monuments, sent el termini per a aquestes fins a la matinada, moment que es presentarà el jurat per a qualificar-les.

● Dia 16: Recollida de premis

Aquest dia s'inicia la recollida de premis de les falles infantils, sent per a l'endemà el lliurament de la resta de categories. També comencen els castells en la vella llera del ric Turia (dies 15, 16, 17 i 18).

● Dia 17: La ofrenda

Aquest dia s’inicia l'ofrena a la Verge dels Desemparats, patrona de la ciutat de València. En aquesta, cada faller oferix un ram de flors, amb el qual es confecciona un espectacular tapís de flors, de manera de mantell que cobreix el cos de la Verge. Això, sumat als 14 metres d'altura de la Verge, doten a l'ofrena d'una gran vistositat.

● Dia 18: La Nit del Foc
La fallera major de València, després d'haver presidit l'ofrena de flors, clausurarà l'acte sent l'última a desfilar davant la Verge.
La Nit del Foc és una de les manifestacions pirotècniques nocturnes (últim castell de les festes) més importants de la festa fallera que antigament anunciava el final dels festejos, i que des de fa anys es va traslladar al penúltim dia. És l'espectacle pirotècnic més espectacular de totes les falles, amb una durada que sol oscil·lar entre 30 i 40 minuts i on es cremen 1200 kg. de pólvora repartits per tot tipus de carcasses de colors i so. Sol ser el moment on més gent es reuneix, arribant a més d’un milió de persones. La Cremà de les falles és l’acte de clausura de les festes.

Alguna vegada has anat a aquesta festa de València? Explican’s la teva experiència viscuda! Si no has anat, t’agradaria fer-ho per veure els focs artificials i les falles com a monuments?

No hay comentarios: