viernes, 26 de diciembre de 2008

REIS MAGS: nit del 5 de gener

Doncs bé, la primera tradició es celebra el 6 de gener i és una que us agrada molt, ja que obteniu un munt de regals! Ja sabeu a quina ens referim, no? Doncs sí, als Reis Mags!

Els Reis d'Orient són, segons el Nou Testament, uns mags (o savis, segons la traducció) que van portar regals al nen Jesús, guiats per la estrella de Betlem. Aquests regals van ser or, encens i mirra.

La Nit de Reis és celebrada a tot el territori espanyol, Alemanya i part de Sud-Amèrica del 5 al 6 de gener de cada any. Durant els dies previs, els
nens i nenes escriuen la carta als Reis Melchor, Gaspar i Baltasar tot demanant allò que desitgen, llavors s’han de comportar mot bé i han de ser bons (pel contrari rebran carbó), per tal que aquests els portin les joguines que volen. A més, es preparen emocionalment per l'arribada dels Reis i van a la cavalcada del dia 5 de gener per veure els reis i els seus corresponents patges. Cal dir, que el dia 6 de gener és festiu a Àustria, Itàlia, Suècia, Finlàndia, Croàcia, Liechtenstein, Eslovàquia i algunes parts de Suïssa.

Per tant, es tracta d'una festa de la religió cristiana que té el seu origen en el Naixement de Jesús a Betlem. Segons aquesta tradició, el nen Jesús va rebre la visita de tres savis, els quals no se sap quants eren, que seguint l'estrella d'Orient li van regalar or, encens i mirra. A les esglésies orientals, els reis tenen diversos noms, però a Occident els noms es van assentar des del segle VIII com a Melchor, Gaspar i Baltasar. Aquests noms deriven d'un manuscrit grec d'Alexandria, traduït al llatí com a Excerpta Latina Barbari.

Sabieu què?

• El rei Melchor és de pell clara, perquè ve d'un país on la gent tenia la pell d'aquest color. Tot i ser el més jove dels tres reis, té l'aspecte més vell, amb la barba i els cabells totalment blancs, ja que segons una llegenda, el nen Jesús el castigà per fer mostra innecessària de la seva força i joventut.
• El rei Gaspar és de pell clara i té els cabells castanys, perquè ve d'un país on la gent és així. Com Melchor va vestit segons l'estil gòtic. Tradicionalment a Alcoi el rei negre és Gaspar.
• El rei Baltasar és de pell negra i va vestit segons l'estil dels àrabs, perquè ve d'un país on la gent és així. En les icones antigues no apareix com a negre, ja que era sinònim de no cristià i no es concebia un mag infidel.

A vosaltres quin és el rei que més us agrada?


Altres costums del dia 6 de gener

A Perú, es celebra l’anomenada “Bajada de Reyes”, que consisteix en què una família o comunitat realitza una petita celebració mentre es va desmontant el Nacimiento. Quan es tracta d’una comunitat, és costum deixar diners mentre es retiren els adorns i figures.
Els països de parla anglesa dediquen el dia 6 de gener a desmuntar els adorns de Nadal. Aquest costum també s'ha estès a països d'Amèrica Llatina, convertint-se el 6 de gener en l'últim dia de la temporada nadalenca. Antigament se celebraven festejos amb aquest motiu i es cuinava un pastís en el qual s'amagava un fava o una petita moneda de plata. La persona que trobava la fava o la moneda era nomenada rei jueu o senyor del desordre i es veia obligada a encarregar-se dels festejos d'aquesta nit. Amb el temps, la festa va anar evolucionant i es van incloure balls de màscares i representacions teatrals. Aquesta tradició va donar origen a Espanya al típic tortell de reis que es pren en aquest dia i que amaga una petita sorpresa en el seu interior. A Mèxic, aquesta rosca té en el seu interior diversos ninots petits de plàstic els quals representen al nen Jesús; aquella persona que en el moment de partir la rosca troba algun d'ells, és encarregat de fer o convidar tamales i atole (beguda calenta de farina de blat de moro dissolta en aigua o llet) el 2 de febrer, dia de la Candelaria.

Us semblen interessants aquestes altres costums? Com celebreu a casa aquesta festivitat? Ja coneixieu que els Reis Mags és una festa cristiana que es celebra perquè el nen Jesús va rebre la visita de tres savis que li van regalar or, encens i mirra? Responeu i opineu sobre aquestes qüestions i altres que vulgueu explicar sobre aquesta tradició!

No hay comentarios: