viernes, 16 de enero de 2009

CASTANYADA i HALLOWEEN: nit del 31 d'octubre

La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra a la vigília de Tots Sants (nit del 31 d’octubre). Prové d'una antiga festa ritual funerària i consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la castanyada és el moscatell. Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en paper de diari.
Se sol representar la Castanyada amb la figura d'una castanyera: una dona vella, vestida amb roba pobra d'abric i amb mocador al cap, davant d'un torrador de castanyes per a la venda al carrer.


Cançò La Castanyera

Quan ve el temps de menjar castanyes,
la castanyera, la castanyera,
ven castanyes de la muntanya
a la plaça de la ciutat.
La camisa li va petita,
la faldilla li fa campana,
les sabates li fan cloc-cloc
i en ballar sempre gira així.

Altres festes molt semblants a la Castanyada que se celebren aquest dia en gairebé totes les zones de la Peninsula Ibèrica on abunden les castanyes són:

· Magosto: Festa tradicional gallega que dóna molta importància a la castanya i al foc.
· Magüestu: En aquesta festa asturiana, les castanyes s’acompanyen amb sidra dolça.
· Magosta: En Cantàbria la asadura de castanyes es coneix amb el nom de Magosta.
· Gaztainerre: Les castanyes rostides se sopen acompanyades per cargols o morokil (massa feta a força de farina de blat de moro).
· Chaquetía: En Extremadura, es denomina “chaquetía” o “chiquitía” al berenar que els dias 1 o 2 de novembre es realitza en el camp i es consumeixen fruits del temps com figues passos, nous, glans, magranes, castanyes... i també certes coques. En molts pobles els nois surten a demanar aquests productes de casa en casa.
· Calbote: Fa referència a la castanya asada i a la seva celebració en províncies de Zamora, Àvila, Salamanca, Càceres, Badajoz i Toledo.
· Magusto: El “magusto” és la celebració de la festa de la castanya en Portugal.


Halloween

El mot Halloween fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d'origen celta, per tal prové d'una antiga festa ritual funerària com la castanyada.

Amb l'arribada del Cristianisme, s'establí el primer dia de Novembre com a Dia de Tots Sants. En aquell moment, el 31 d'octubre es convertí en All Saints Eve (vigília del Dia de Tots Sants). Aquestes paraules anaren derivant cap a All Hallows Eve, d'on va sortir la paraula Halloween.

Sabeu què vol dir “Hallow”?

Hallow és un mot que en anglès antic significa sant o sagrat.

En Halloween, és tradició que els nens vagin disfressats a les cases demanant caramels i dolços i dient la frase: “trick or treat” (truc o tracte). Doncs, si els adults els donen els caramels, s’interpreta que s’ha acceptat el tracte, però si pel contrari no els donen res, els nois i noies els faran una petita broma com llençar ous o espuma contra la porta de la casa. És una festa que se celebra als països anglosaxons, principalment a Canadà, Estats Units (en aquest temps es considera una festa d’aquest país), Irlanda i Regne Unit, no obstant actualment se celebra en quasi tots els països occidentals, incluit Espanya.


I vosaltres què celebreu la nit del 31 d’octubre, la Castanyada o Halloween? I quina preferiu? Per què?

No hay comentarios: